Ковани или лети алуминиеви джанти – особености

Автомобилистите често си задават въпрос какъв вид алуминиеви джанти да изберат – ковани или лети. За да направят своя избор е необходимо да са наясно с основните различия между тях и особеностите им.

Летите се изработват чрез леене на сплави на леки метали – алуминий и магнезий. За процеса се използват особени форми. Има вероятност да се образуват скрити кухини. След повреждане при удар такава джанта не подлежи на ремонт, а трябва да се смени с нова.

Дизайнът им е много разнообразен и те често се използват за оборудване на автомобили от висок клас. Характеристиките за управление, комфорт и динамика на автомобил, оборудван с лети алуминиеви джанти, ще бъде по-лош, отколкото при ковани. Що се отнася до показателите за надеждност и практичност, най-добре е веднага да закупите висококачествени лети от надежден доставчик, отколкото подправени ковани с неизвестна марка.

Кованите също са от сплави на леки метали, както и летите, но технологията на производство е друга – по метода на горещото пресоване при висока температура и голямо налягане. След охлаждане върху специални машини за щамповане се изрязват елементи от дизайна на диска.
Кованите алуминиеви джанти са по-здрави и по-леки от летите. По време на сблъсък или удар, джантата не се счупва, тя може да се огъне, защото благодарение на технологията за пресоване сплавта става здрава и с влакнеста текстура. Такова поражение на джантата може да се поправи от всеки с помощта на чук.

По дизайн не са така красиви както летите. Характеристиките за управление, комфорт и динамика на автомобила, оборудван с ковани алуминиеви джанти са по-добри в сравнение с тези на летите. Кованата джанта е привилегия на богатия автомобилист. Стойността на такава джанта е много по-висока спрямо лятата.

Ако вече сте взели решение, че трябва да си купите ковани алуминиеви джанти, то трябва да знаете, че сигурността, трайността, устойчивостта и всички предимства на този вид зависят от това, доколко е качествена структурата на сплавта. Изводът е ясен – да не се купува от неизвестен и съмнителен производител. В такъв случай трябва да търсите доказала се на пазара марка, за да сте сигурни в покупката си.