Какви права имате при претърпяване на ПТП

В България, в рамките на 2020-та година, са регистрирани 4365 случая на ПТП-та, това класира страната ни на челни позиции по пътнотранспортни произшествия, а вероятността да сте били причинител или потърпевш на такова е голяма.

Ако смятате, че имате право на иск към застрахователна компания и очаквате обезщетение при ПТП, то професионалната помощ на адвокат по застрахователно права е задължителна.

ПТП – Какво е необходимо да знаете за застрахователното право

Идеята на застрахователното право е да защити физически и юридически лица от щети, като, чрез компенсация, нанесени щети по МПС или друго имущество  могат да бъдат компенсирани финансово. В подобна ситуация винаги има две страни – потърпевш и причинител като и двете страни имат права в случай на ПТП.

Ако сте пострадали при ПТП

Ако сте потърпевш от ПТП вие имате право да изискате обезщетение от застрахователната компания на причинителя, като размера на това обезщетение зависи от физическите травми. При тежко пострадали изплащането на обезщетение е в значително по-голям размер, като е необходимо да има медицински документ констатиращ травмите и щетите.

Ако сте претърпели леки телесни травми също имате право на обезщетение, като техният размер е определен от вас, а искът е изпратен към застрахователната компания, като те могат да отхвърлят вашето искане въз основа редица съображения. Имате право да обжалвате и да заведете дело срещу застрахователната услуга, в случай че сте установили неправомерно използване на закона във ваш ущърб.

Как защитава вашите права адвокат

В случай, в които смятате, че застрахователната компания не изпълнява законосъобразно своите задължения към вас (не изплаща пълната сума или бави произнасянето по вашият случай повече от 3 месеца) е добре да се свържете със специалист в сферата. Zastrahovan.eu е добър пример за специалист-адвокат, които се занимава със застрахователно право и има голям процент на успеваемост.

Истината, е че застрахователните компании в България желаят да избегнат изплащане на обезщетение при ПТП, а поради характера на експертното установяване на виновникът, са възможни спекулации за случката. Това дава база за отказване от изплащане на обезщетение, а застрахователните компании, като финансови тела, се стремят да запазят своите средства и могат да се възползват от неясноти по случая.

Опитен адвокат като Деян Николов, представен чрез Zastrahovan.eu, е запознат и специализира в сферата на застрахователното право, и може да следи за неизправности и опити на застрахователя да се измъкне от изплащането на обезщетение. Колкото по-рано се свържете с адвокат-специалист толкова по-бързо може да протече процесът по изплащане на обезщетението.

Не е нужно да тълкувате закона, възползвайте се от услугите на един от най-опитните в сферата и си спестете време, пари и нерви.