Летни гуми – какво за тях?

Летни гуми – идеални са за метеорологичните условия в държавите от умерения пояс. Те осигуряват отлично шофиране и бързо спиране на мокри и сухи пътища. Подходящи са през всички сезони – пролет, лято, есен и зимни условия над точката на замръзване. Шарката на протектора гарантира, че те се захващат добре на пътя и остават устойчививи, колкото е възможно, при всяко време. Така че, когато дойде дъжд, слънце – летните гуми са идеалния избор с максимално добро представяне.

Летни срещу зимни гуми от www.bggumi.com? Няма спор, че едните предлагат повече сцепление от другите при температури под 5-7 ˚C, и че под 0 ˚C разликата е още по-голяма. Но как се държат зимни гуми, когато има слънце и температурата е по-висока?

През 2010 г., по заявка на Auto Bild е било проведено изследване как се държат всесезонните гуми през летните месеци. В теста, за сравнителни цели, са били включени и летни и двата вида. Какво са показали резултатите?

Не е за учудване, че летните гуми са спечелили тестовете на сухо и мокро, а зимните другите са достигнали малко над 10% от резултатите на летните гуми. Което е по-близо от очакваното. По време на тестове на сняг лятната гума има по-малко от 50% от сцеплението си. Някои всесезонни имат сходни свойства като на летните – осигуряват малко по-добро сцепление в сухо и мокро време, и по-малко сцепление в снега. Това само идва да докаже, че използваните имена са твърде общи.

Как да съхранявате вашите летни гуми през зимата?

Тези от вас, които са готови за по-студено време да инвестират в зимни гуми, трябва да помислят за монтажа им когато средните стойности на температурата достигнат 7˚C. Понякога зимите са много тежки, има по няколко метра сняг, така че е разумно да се планира предварително.

Ако сте планирали монтаж зимни гуми, може да се чудите как да съхранявате летните през следващите няколко месеца. Дилърите на гуми редовно са питани за съвет по този въпрос, така че ще ви направим няколко предложения, за да сте сигурни, че ги съхранявате правилно и ги поддържате в перфектно състояние, докато имате нужда да ги монтирате отново.

* Преди да ги приберете в склада, уверете се, че сте ги почистили напълно. Желателно е да се използва вода, за да се направи това и трябва да сте сигурни, че те са напълно подсушени.

* Желателно е да съхранявате вашите гуми от bggumi.com, като или ги окачите, или ги наредите върху плоскост. Можете да поставите четирите гуми една върху друга.

* Не позволявайте на вашите гуми да влизат в контакт с нещо, което може да повреди каучука като остри предмети, химикали или петролни продукти. Можете да закупите специални торби, за да ги съхранявате в тях, ако искате да сте сигурни, че те са напълно защитени.

* Желателно е да ги държите на хладно и сухо място. Гараж, мазе или градинска барака са идеални за тази цел.
Ако искате да научите повече за различните летни и зимни гуми, може да посетите уебсайтовете на големите фирми производители и да зададете въпрос, на който ще получите компетентен професионален отговор.